Pengekstrakan Nanoselulosa Menggunakan Cecair Ionik: Sintesis, Proses Dan Sifat | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» ARTIKEL » Pengekstrakan Nanoselulosa Menggunakan Cecair Ionik: Sintesis, Proses dan Sifat

Pengekstrakan Nanoselulosa Menggunakan Cecair Ionik: Sintesis, Proses dan Sifat

Peningkatan kesedaran alam sekitar telah menggalakkan penyelidik mencari alternatif untuk menggantikan penggunaan bahan kimia berbahaya dalam pengekstrakan nanoselulosa untuk memelihara alam sekitar. Akhir-akhir ini, cecair ionik telah digunakan sebagai medium untuk memproses selulosa dan biopolimer lain kerana ia boleh dikitar semula dan boleh digunakan semula. Baru-baru ini, cecair ionik telah digunakan untuk mengekstrak nanoselulosa untuk pelbagai aplikasi. Dalam ulasan ringkas ini, contoh cecair ionik yang biasanya digunakan untuk pengekstrakan nanoselulosa ditunjukkan. Selain itu, sumber selulosa yang digunakan sebagai bahan mentah untuk nanoselulosa juga telah ditunjukkan. Selain itu, sintesis cecair ionik dan proses pengekstrakan nanoselulosa menggunakan cecair ionik dipamerkan dalam kertas penyelidikan ini. Di samping itu, sifat nanoselulosa yang diekstrak oleh cecair ionik yang berbeza juga telah diulas. Selain itu, pengetahuan yang diperoleh daripada ulasan ini memberikan pemahaman yang lebih jelas tentang proses pengekstrakan nanoselulosa dan sifat penting nanoselulosa yang diekstrak. Kesimpulannya, ulasan ringkas ini mendedahkan bahawa mekanisme pengekstrakan nanoselulosa yang berbeza menggunakan cecair ionik memberikan sifat yang berbeza kepada nanoselulosa yang diekstrak.

Sila klik di sini untuk mendapatkan jurnal sepenuhnya

Tarikh Input: 07/10/2022 | Kemaskini: 12/10/2022 | maznaliza

SXETCAm~