Perspektif Merentas Disiplin Pelajar Sekolah Menengah Mengenai Ekosistem Hutan Di Malaysia | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» BERITA » Perspektif merentas disiplin pelajar sekolah menengah mengenai ekosistem hutan di Malaysia

Kelas Dua Tahun ke-11 (Classe de Seconde) dari Sekolah Menengah Perancis di Kuala Lumpur (Lycée Français de Kuala Lumpur) harus memanfaatkan pengetahuan mereka dalam Sains Ekonomi dan Sosial, Sains Kehidupan dan Bumi, dan Fizik-Kimia, untuk lebih memahami , dengan bantuan Jean Marc Roda sebagai guru yang baik hati, isu-isu sosio-ekonomi dan geopolitik ekosistem hutan semasa.

Oleh itu, LFKL menjadi tuan rumah Jean Marc Roda, penyelidik di Cirad dan Universiti Putra Malaysia, serta lima rakan penyelidik INTROP dan MPOB telah melibatkan diri membantu pelajar-pelajar dalam melaksanakan tugasan mereka berkenaan topik ekosistem hutan di Malaysia.

Untuk memulakan sesi, Jean-Marc Roda menyampaikan kerjayanya sebagai penyelidik ke auditorium; dia juga membincangkan beberapa isu yang berkaitan dengan ekosistem Malaysia, khususnya penanaman kelapa sawit secara besar-besaran di negara ini. Kemudian, selama tiga jam berikutnya, sekumpulan pelajar mengerjakan tema terpilih di bawah pengawasan Jean-Marc, rakan-rakannya dan pelajar kedoktoran, serta guru sekolah menengah dari LFKL.

Selama dua minggu, setiap kumpulan pelajar akan mengusahakan tema lintas disiplin dan akan dibantu dalam penyelidikan mereka oleh penyelidik dan guru. Mereka akan menyediakan persembahan lisan mengenai subjek mereka.

Pada kesempatan Hari Bumi, setiap kumpulan mengemukakan persembahan bergambar mengenai tema yang dipelajari di auditorium.

Dialog yang membuahkan hasil antara saintis dan pelajar memberikan peluang terbuka untuk kerjaya saintifik dan peluang latihan mengenai pelbagai cara mengikuti refleksi berdasarkan bukti mengenai subjek yang mempunyai kepentingan umum.

Syabas kepada semua orang dan terima kasih yang sangat istimewa kepada pasukan guru LFKL yang dinamik, Mesdames Garland dan Mansouri, Mr Le Serre, dan kepada Pengetua LFKL, Madame Reynaud.

*Berita ini diadaptasi daripada https://asie-sud-est.cirad.fr/news/2021/cross-disciplinary-perspectives-of-high-school-students-on-the-forest-ecosystem-of-malaysia

Tarikh Input: 19/05/2021 | Kemaskini: 19/05/2021 | norfaryanti

SXDdVAz~