UPM Menganjurkan Seminar Pembangunan Mampan Dalam Pertanian Dan Perhutanan Kepada Perwakilan Perancis | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» BERITA » UPM menganjurkan Seminar Pembangunan Mampan dalam Pertanian dan Perhutanan kepada perwakilan Perancis

SERDANG, 14 Feb - Pejabat Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri & Komuniti), Institut Perhutanan Tropika dan Produk Hutan (INTROP), Institut Kajian Dasar Pertanian dan Makanan (IKDPM), dan Institut Pertanian Tropika dan Keselamatan Makanan (ITAFoS) menganjurkan Seminar mengenai "Pembangunan Mampan dalam Pertanian dan Perhutanan" kepada 42 perwakilan dari Institut Pengajian Tinggi Sains dan Teknologi (IHEST), Perancis.

Seminar itu adalah bersempena dengan lawatan kajian kes selama satu minggu ke Singapura dan Malaysia, sebahagian daripada Kursus Latihan Kebangsaan mereka. Lawatan ke negara-negara ini bertujuan menjadikan mereka mengenal persekitaran yang tidak mereka kenali. Ia dipercayai mampu membantu mereka sebagai eksekutif kanan, ahli sains, usahawan industri, pegawai yang dipilih dan pemimpin pemikir untuk memahami pelbagai cara di dalam sfera isu saintifik, pendidikan, budaya, sosial, ekonomi, dan politik berinteraksi.

"Kami sangat berbesar hati untuk menganjurkan seminar ini dan ini adalah kumpulan perwakilan Perancis yang terbesar ke UPM setakat ini. Kami berharap anda akan mendapat manfaat daripada seminar hari ini dan merapatkan jurang antara kedua-dua negara melalui kerjasama akademik-industri” kata Prof. Dato 'Dr-I. Ir. Renuganth Varatharajoo semasa ucapan alu-aluannya.

UPM dipilih sebagai salah satu pusat tumpuan mereka di Malaysia untuk membincangkan isu-isu mengenai pertanian dan perhutanan lestari. Seminar ini memberi tumpuan kepada perjalanan pembangunan industri kelapa sawit di Malaysia dan pencapaian dan cabaran yang dihadapinya. Prof Dr Zulkifli Idrus, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) menyampaikan persembahan perjalanan dan pencapaian UPM dalam aktiviti penyelidikan dan pembangunan. Dr Jean Marc Roda, membentangkan topik Geopolitik dalam Perhutanan, Perniagaantani dan Keselamatan Makanan. Dr Marcel Djama, membentangkan topik Pencapaian dan Cabaran Industri Minyak Sawit: Perspektif dari Malaysia. Kedua-dua mereka, Dr Roda dan Dr Djama adalah saintis dari CIRAD, Perancis, yang juga merupakan felo penyelidik di UPM. Para perwakilan telah mengambil bahagian secara aktif dalam membahaskan isu-isu, kerana kini terdapat ketegangan antara negara-negara Eropah terhadap pembangunan kelapa sawit.

Delegasi dibahagikan kepada tiga kumpulan untuk melawat institut masing-masing. Mereka kemudiannya berpeluang untuk bertemu dan berinteraksi dengan para pelajar dan penyelidik yang terlibat secara terus dalam pelbagai penyelidikan mengenai kelapa sawit.

Tarikh Input: 28/02/2019 | Kemaskini: 28/02/2019 | norfaryanti

SXEZXAB~