APLIKASI TERMAJU: KOMPOSIT POLIMER YANG DIPERBUAT DARIPADA POKOK ENAU | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» ARTIKEL » APLIKASI TERMAJU: KOMPOSIT POLIMER YANG DIPERBUAT DARIPADA POKOK ENAU

APLIKASI TERMAJU: KOMPOSIT POLIMER YANG DIPERBUAT DARIPADA POKOK ENAU

S.M. Sapuan1,2, R.A. Ilyas1,2 and S.F.K. Sherwani1

1Advanced Engineering Materials and Composites Research Centre (AEMC), Jabatan Mekanikal dan Kejuruteraan Pembuatan, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia, 43400 UPM Serdang, Selangor, Malaysia

2 Laboratori Teknologi Biokomposit, Institut Perhutnanan Tropika dan Produk Hutan (INTROP), Universiti Putra Malaysia, 43400 UPM Serdang, Selangor, Malaysia

 

*sapuan@upm.edu.my

Pokok enau, juga dikenali sebagai Arenga Pinnata adalah pokok serbaguna yang popular yang terdapat di kawasan tropika. Ia tergolong dalam keluarga Palmae, yang mempunyai sekitar 181 genera dengan sekitar 2600 spesies yang diketahui [1], [2]. Di Malaysia, pokok enau banyak terdapat di sepanjang sungai dan semak di kawasan luar bandar Bruas-Parit, Perak; Raub, Pahang; Jasin, Melaka; Kuala Pilah, Negeri Sembilan [3], [4]. Secara amnya, ia dapat dijumpai di seluruh Malaysia kerana spesies ini tumbuh liar di banyak tempat. Di Tawau (Sabah, Malaysia Barat) sekitar 809 hektar ladang enau yang ditanam oleh Kebun Rimau Sdn. Bhd (Rajah 1). Walau bagaimanapun, kawasan perladangan spesies ini jauh lebih kecil daripada spesies palma lain seperti kelapa sawit dan kelapa [5].

Gambar 1: Ladang enau yang ditanam oleh Kebun Rimau Sdn.Bhd.

Buahnya dapat dimakan sebagai makanan manis dan seratnya dapat digunakan untuk menenun topi dan tikar, membuat tali, penyapu, pembinaan jalan raya, sikat, bahan atap, bantal dan tempat perlindungan untuk pembiakan ikan. Selain itu, inti batangnya dapat digunakan untuk membuat tepung sagu dan akar sebagai teh untuk menyembuhkan batu pundi kencing, penghalau serangga dan tiang untuk lada, papan, pegangan alat, paip air, alat muzik seperti gendang [6] - [8]. Lebih-lebih lagi, dalam kajian yang dilakukan oleh Sapuan et al. [8] menunjukkan bahawa dua belas produk enau berjaya dikembangkan, termasuk serat enau, pati gula aren, atap, tali, sapu, botol, sikat, cuka, buah beri, gula cair, gula denda dan gula pasir, seperti yang ditunjukkan pada Gambar 2. Serat ini juga digunakan sebagai tali pusat pada kapal nelayan atau sampan [9]. Selulosa gula aren [10] - [12] dan nanoselulosa enau [2], [13] - [16] juga telah dikaji untuk meningkatkan penerapannya dalam pelbagai bidang. Hingga saat ini, penggunaan serat enau telah berkembang ke tahap yang berturut-turut, terutama ke banyak aplikasi teknik. Sebagai contoh, ia digunakan sebagai aplikasi canggih untuk kabel bawah tanah dan bawah air, penggantian tetulang gentian kaca geo-tekstil dalam pembinaan jalan untuk penstabilan tanah dan juga digunakan sebagai tetulang dalam komposit matriks polimer dalam kejuruteraan bahan [1]. Beberapa kajian menunjukkan bahawa enau berpotensi besar untuk digunakan dalam pelbagai aplikasi komposit polimer [17] - [28].

 

Gambar 2: Dua belas produk yang dihasilkan dari pokok enau

Komposit digunakan secara meluas dalam industri kimia dan aplikasi laut, seperti pembuatan kapal dan komponennya. Potensi serat enau dan biopolimer untuk aplikasi industri seperti automotif, pembungkusan, bioenergi dan lain-lain telah dilakukan oleh banyak penyelidik [29], [30]. Salah satu aplikasi adalah menghasilkan komposit SPF-konkrit untuk industri bangunan oleh Wahyuni ​​dan Elhusna [31]. Selain itu, Prabowo et al. [32] menggunakan serat enau sebagai bahan penyerap bunyi untuk penyenyap saluran yang mampu menyerap kebisingan yang dihasilkan oleh penghawa dingin. Imran [33] menggunakan idea yang sama ketika dia mengubah atap zink dengan komposit serat enau untuk tujuan penebat bunyi dan pengurangan getaran. Biopolimer pati tepung enau bertetulang serat gula untuk aplikasi pembungkusan makanan telah banyak dibincangkan dalam literatur [17] - [28]. Polistirena bertetulang gentian enau digunakan dalam barang berkualiti tinggi sebagai jubin bumbung [34]. Serat pokok teh (Melaleuca alternifolia) sebagai bahan pengukuhan baru untuk filem komposit berasaskan biopolimer enau dapat digunakan untuk tujuan ini [35]. Batang komposit enau yang dihasilkan juga dikembangkan dan digunakan sebagai bahagian penutup saliran biokomposit seperti yang ditunjukkan pada Gambar 3. Produk (contohnya, meja serbaguna) dapat dibuat dari komposit bertetulang SPF menggunakan proses meletakkan tangan (Gambar 4 ).

 

 

 

Gambar 3: Batang komposit enau yang digunakan untuk penutup longkang

 

Gambar 4: Meja Serbaguna

 

Hibridisasi serat kaca dengan serat enau yang dirawat telah terbukti dapat meningkatkan sifat termal komposit hibrid untuk aplikasi struktur dan automotif [21]. Komposit hibrid TPU enau / gentian kaca boleh digunakan dalam aplikasi yang memerlukan ketahanan terhadap suhu tinggi [36]. Penemuan penyelidikan eksperimental mengenai sifat keras konkrit bertetulang serat enau yang dikeraskan dilaporkan [37]. Misri et al. [38] menggunakan secara intensif proses penumpukan tangan dalam pembuatan poliester tak jenuh bertetulang serat enau / kaca untuk membuat perahu, seperti yang ditunjukkan pada Gambar 5. Selain itu, komposit termoplastik poliuretana bertetulang gentian kaca SPF / kaca mempunyai keupayaan untuk menggantikan bar anti-gulung berasaskan keluli tanpa membahayakan ketegaran komponen. Rajah 6 memaparkan bar anti-gulungan untuk automotif bertetulang SPF / gentian kaca.

 

Gambar 5: Cetakan berbentuk perahu untuk meletakkan komposit enau

 

Gambar 6: Bar anti gulung kenderaan komposit bertetulang gentian kaca-enau

 

Pokok enau (Arenga pinnata) adalah pokok serbaguna dengan beberapa kegunaan tradisional untuk membuat banyak produk tempatan. Oleh kerana sifat mekanikalnya yang luar biasa, serat enau dapat bersaing dengan kebanyakan serat semula jadi di pasaran seperti rami, kapas, kenaf, sabut, serat kelapa sawit dan banyak lagi serat. Secara amnya, penggunaan serat dan pati gula aren dalam komposit dapat membantu dalam: (1) mengembangkan enau sebagai tanaman industri baru di masa depan; (2) menurunkan tekanan untuk ketergantungan pada produk petroleum dan (1) mengurangi kesan persekitaran negatif polimer dan serat sintetik. Akibatnya, ini dapat mendorong pemberdayaan sosio-ekonomi masyarakat luar bandar dengan meningkatkan pendapatan dan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan.

Tarikh Input: 29/05/2020 | Kemaskini: 29/05/2020 | m_hambali

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397691880
0397691880
0397691896
WVMIPAN:15:24