BIOEKONOMI | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» ARTIKEL » "BIOEKONOMI"

"BIOEKONOMI"

"Bioekonomi"

Sejak kebelakangan ini, istilah 'Bioekonomi' digunakan secara meluas di kalangan saintis. Para saintis yang berbeza menentukannya secara berbeza mengikut skop penyelidikan mereka. Pada asasnya, ini bermakna aktiviti ekonomi yang melibatkan sumber biologi, seperti pertanian, perhutanan, perikanan, dan akuakultur. Industri utama adalah makanan, pulpa dan kertas, kimia, bioteknologi dan tenaga. Bioeconomi semakin popular kerana peningkatan kesedaran dan pendedahan isu-isu alam sekitar di kalangan orang ramai. Ramai orang menyedari pentingnya untuk mengurus dan memelihara sumber biologi kerana ia berkurangan dengan cepat disebabkan oleh pertumbuhan penduduk. Cabaran sebenar adalah bagaimana untuk mengurus dan memelihara sumber-sumber yang boleh dipercayai. Di Lab BIOREM, INTROP, kami berusaha menyumbang pengetahuan, pengalaman dan kemahiran kami dalam perladangan hutan, eko-pelancongan, dan ekonomi sumber kepada penonton yang lebih luas yang sanggup bekerjasama mencapai matlamat bersama terhadap bioekonomi.

Tarikh Input: 27/09/2018 | Kemaskini: 27/09/2018 | m_hambali

SXDdEAq~