Kebakaran Berulang Di Indonesia: Bagaimana Kita Boleh Memecahkan Lingkaran Ganas Ini? | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» ARTIKEL » Kebakaran berulang di Indonesia: bagaimana kita boleh memecahkan lingkaran ganas ini?

Kebakaran berulang di Indonesia: bagaimana kita boleh memecahkan lingkaran ganas ini?

Selama sebulan kini, Indonesia telah diselubungi dengan asap tebal, asap yang disebabkan oleh kebakaran besar. Asap itu telah dibawa oleh angin yang berlaku dan kini menyeberangi sempadan negara. Kami melihat apakah sebab-sebab asap dan kebakaran ini.

Tiada asap tanpa api. Pepatah popular ini kini menceritakan kisah yang menyedihkan di Indonesia, di mana asap yang sangat padat, yang disebabkan oleh kebakaran mega, telah menghitamkan langit, membawa karbon dioksida dan zarah yang menjadi ancaman kepada kesihatan manusia. "Ini adalah fenomena yang berulang kali terjadi di Indonesia (Sumatra dan Borneo), dan asapnya sering tersebar kepada lebih beberapa ribu kilometer persegi, sejauh Malaysia dan Singapura. Tahun-tahun terburuk adalah fenomena cuaca El Niño, seperti pada 2015" , kata Philippe Guizol, pakar penyelidikan bidang perhutanan di CIRAD.

Kebakaran adalah hasil daripada aktiviti penanaman, pembersihan, amalan pemburuan, dan kebiasaan yang baik untuk membersihkan tanah pertanian. Di Sumatra, CIRAD telah menunjukkan bahawa kebanyakan kebakaran dipicu oleh pembakaran tusukan tradisional, amalan yang mempunyai kesan yang sangat berbeza terhadap tanah mineral dan tanah gambut, dengan penghasilan asap yang lebih padat dan lebih berbahaya.

Kebakaran tanah gambut di belakang asap 

"Ia adalah pembakaran gambut yang menyebabkan asap yang sangat padat ini. Sebaik sahaja ia bermula, kebakaran gambut hampir mustahil untuk dilepaskan, dan terus membakar sehingga musim hujan seterusnya mendahului jadual air, sering mengakibatkan banjir", jelas  Jean-Marc Roda , seorang ahli ekonomi CIRAD. Kebakaran berulang kali ini menghalang hutan daripada memulihkan keadaan, dan kawasan yang terjejas terus menurun, sehingga mereka menjadi savannah gambut. Sebahagian besar kebakaran bermula di zon yang sebelumnya dikeringkan untuk pertanian dan di kawasan scrubland di mana pemusnahan telah menghancurkan hutan. Kebakaran merebak melalui tanah gambut, dari tanah bawah ke hutan yang masih terdegradasi. "Ia satu lingkaran yang ganas: ekosistem yang terdegradasi menimbulkan kebakaran, yang mempercepatkan lagi proses degradasi!"

Hanya 10% kebakaran yang dicatatkan di satu wilayah di Sumatera menjana setara dengan dua tahun pelepasan CO2 di Perancis!

Selain daripada risiko kesihatan yang ditimbulkan oleh asap, kebakaran ini menghasilkan pengeluaran gas rumah hijau yang baru, dengan kesan yang tidak dapat dielakkan pada iklim: "satu hektar gambut yang terbakar di kedalaman 30 cm memancarkan setara 250 tan CO2". Bagaimanapun, "jika kita boleh menghalang hanya 10% kebakaran di satu wilayah di Sumatra*, kita akan menyelamatkan bersamaan dua tahun pelepasan karbon di Perancis!", tambah Jean-Marc Roda. Di zon tersebut, kebakaran sering terbakar akibat kekurangan halangan semulajadi (hutan hujan lebat, ladang agro-industri yang diurus, tanah gambut dengan paras air yang berterusan, atau tebing sungai, yang sering mempunyai tumbuh-tumbuhan yang padat).  

Mengitar semula sisa pertanian untuk mencegah kebakaran. 

Walaupun kerajaan Indonesia telah mengambil langkah-langkah untuk mencegah kebakaran dan membangunkan tanah dengan lebih selamat, keadaannya berbeza-beza dari satu wilayah ke kawasan lain. Di Kalimantan Tengah, kemunculan satu bentuk sinergi di antara pemain industri telah meningkatkan pendapatan dan meningkatkan kemampuan wilayah untuk mengendalikan kebakaran. Di Sumatera Selatan, keluasan zon hutan terdegradasi dan fakta bahawa biomas sisa tidak digunakan untuk menjana pendapatan menghambat sinergi di antara pemain industri. Setiap tahun, semasa musim kemarau, provinsi ini merupakan penyumbang utama kebakaran di Indonesia. Walaupun demikian, kaji selidik lapangan oleh CIRAD dan rakan kongsi tempatannya menunjukkan bahawa pekebun kecil bersedia untuk menghentikan pembakaran tunggul jika mereka ditawarkan saluran ekonomi alternatif, walau kecil sekalipun. "Hasil kajian awal kami menunjukkan bahawa kami dapat mengurangkan kebakaran dengan membangunkan sinergi antara perniagaan dan biomas pada skala wilayah," jelas Jean-Marc Roda. Khususnya, ini bermakna menambahkan nilai kepada apa yang sekarang dilihat sebagai sisa pertanian yang ingin dihapuskan oleh para petani. Malah, pengumpulan sisa ligno-cellulosic dapat menguntungkan penduduk tempatan dan PKS. "Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk membuat bahan komposit mudah, menyediakan bioenergi, atau bahan bakar biorefineri", kata penyelidik. "Kami sedang menyusun peta sosial dan ekonomi zon di mana jenis ekonomi pekeliling yang mulia ini boleh dibangunkan."

Menggalakkan pemulihan hutan melalui "zon hijau" 

Menurut Plinio Sist, Ketua Unit Penyelidikan Hutan dan Pertubuhan di CIRAD, dimensi ekonomi untuk "nilai" adalah penting. "Kita mesti bekerjasama dengan pemain tempatan untuk membina zon hijau yang mampu mengeluarkan kayu dan makanan sambil memulihkan hutan rapuh dan ekosistem". Beliau melihat unit pengurusan hutan yang ditubuhkan baru-baru ini oleh kerajaan Indonesia sebagai rangka kerja yang sesuai untuk mempromosikan dan membangunkan inisiatif yang bertujuan membina "zon hijau". 

Alain Rival, Pengarah Serantau CIRAD yang berpengakalan di Indonesia, menambah: "Fenomena cuaca yang melampau seperti El Niño pada tahun 2015 dan kemarau yang meluas yang kini menjejaskan Asia Tenggara membangkitkan keraguan terhadap ketangkasan tanaman monokultur (kelapa sawit, getah atau kayu putih), yang mempunyai setiap minat dalam peralihan ke arah sistem agroforestri kompleks". Sistem sedemikian boleh mengitar semula biomas dengan membuat pengkomposan dan akhirnya mencipta mikroklimat yang dapat memupuk perkembangan agroforest padat, yang mampu menghentikan kebakaran dari menyebarkan, dengan itu memecahkan lingkaran setan. 

* kajian yang dilakukan di wilayah Ogan Komering Ilir, Sumatera Selatan.

Artikel asal diterbitkan oleh CIRAD, 3/10/2019

 

Tarikh Input: 10/10/2019 | Kemaskini: 04/08/2021 | norfaryanti

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397691880
0397691880
0397691896
WVMIOAL:14:20