MEMAHAMI PELEPASAN FORMALDEHYDE: MASALAH DAN PENYELESAIAN | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» ARTIKEL » MEMAHAMI PELEPASAN FORMALDEHYDE: MASALAH DAN PENYELESAIAN

MEMAHAMI PELEPASAN FORMALDEHYDE: MASALAH DAN PENYELESAIAN

Oleh MUHAMMAD AIZAT BIN ABD GHANI, Pegawai Penyelidik INTROP

Panel berasaskan kayu (WBP) banyak digunakan dalam pembuatan perabot dan juga sebagai hiasan dalaman. Produk ini digunakan secara meluas dalam bangunan untuk hiasan, pembinaan dan perabot rumah, pejabat, sekolah dan tempat lain (Kim et al, 2010). Urea formaldehid (UF) biasanya digunakan sebagai pelekat / pengikat dalam pembuatan WBP. Walaupun begitu, WPB ini yang terikat dengan resin berasaskan formaldehid kemungkinan dapat memancarkan formaldehid semasa hayat perkhidmatannya yang dikenali sebagai pelepasan formaldehid (FE), dan FE ini dapat menyebabkan pencemaran persekitaran dalaman bagi kesihatan manusia.

 

Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) dan Agensi Alam Sekitar AS (EPA) telah mengklasifikasikan formaldehid sebagai berpotensi menjadi bahaya, menadi sumber karsinogen manusia di dalam keadaan pendedahan yang tinggi atau berpanjangan. Kesannya, penghuni akan mengalami pelbagai gejala seperti sakit kepala, kerengsaan hidung dan tekak dan keletihan (Kanazawa et al., 2010)

 

Menurut Zhang et al., (2018) FE umumnya berasal dari tiga sumber. Pertama, sebatian formaldehid yang terkandung dalam bahan kayu yang berasal dari termolisis lignin kayu dan polisakarida dalam serat kayu dapat menyumbang kepada FE dari WBP yang dihasilkan. Kedua adalah dari sisa formaldehid bebas yang tidak bertindak balas pada reaksi pelekat. Formaldehid yang tidak bereaksi ini pada waktunya akan berhijrah dan dibebaskan ke atmosfera, terutama di bawah suhu tinggi dan apabila terdedah di persekitaran yang berventilasi baik. Ketiga adalah pelepasan dari struktur degradasi formaldehid melalui hidrolisis WBP yang digunakan.

 

Pada kepekatan yang lebih rendah, manusia dapat mengesan adanya formaldehid di mana had kesedaran bergantung pada kepekaan peribadi yang antara 0,05 mg / L hingga 1 mg / L. Penting untuk mengawal FE untuk melindungi penduduk daripada risiko dan bahaya akibat pendedahan dari gas tidak berwarna ini. Atas sebab ini, banyak negara seperti Jepun, Eropah dan United Sates telah menetapkan peraturan dan standard untuk pembebasan formaldehid dari WBP. Di Jepun, tahap FE ditentukan oleh Standard Industri Jepun (JIS, 2001)) dengan 3 kelas klasifikasi formaldehid iaitu F ** ( 1.5 mg / L hingga 2.1 mg / L), F *** ( 0.5 mg / L hingga 0,7 mg / L) dan F **** di mana had pelepasan  0,3 mg / L hingga 0,4 mg / L. Had pelepasan kelas F ** lebih kurang sama dengan kelas E1 Eropah, had pelepasan F *** dan F **** jauh lebih rendah daripada kelas E1. Pada tahun 2009, Lembaga Sumber Udara California (CARB) menetapkan standard ASTM E1333 yang dikenali sebagai CARB fasa 1 dan pada tahun 2010, ia telah disemak semula menjadi CARB 11 dengan had yang lebih rendah dari standard sebelumnya, kerana untuk papan partikel hadnya adalah 0.18 ppm hingga 0.09 ppm , sementara 0.21 ppm hingga 0.11 ppm untuk had papan gentian kepadatan sederhana (MDF). Jenis WBP yang berlainan biasanya diuji dengan kaedah yang berbeza dan negara yang berbeza mempunyai had dan peraturan mereka sendiri.

 

Sebagai maklum balas terhadap keprihatinan pengguna dan tindakan peraturan, yang melibatkan industri WBP telah membuat peningkatan besar dalam mengurangi FE dari produk mereka terutama terikat dengan resin UF. Kemajuan ini dicapai dengan menggunakan satu atau lebih kemajuan teknologi. Strategi yang berbeza untuk mengurangkan FE telah dicuba seperti misalnya, adalah meningkatkan proses sintesis dan penyembuhan pengekangan UF, mengubah dan menurunkan nisbah molar formaldehid / urea (Dongbin et al., 2006). Selain daripada memasukkan bahan kimia yang disebut pemulih formaldehid terus ke resin (Boran et al., 2011) dan penambahan pengubah dalam sintesis UF (Amazio et al., 2011) juga aplikasi pasca-rawatan di permukaan WBP ( Nemli dan Colakoglu, 2005).

 

Secara amnya, kesedaran mengenai FE harus ditingkatkan di kalangan masyarakat terutama pengguna perabot kerana mereka tidak benar-benar memahami risiko dan bahaya kompaun ini. Pengguna juga harus mengetahui dengan baik akibatnya jika mereka terlalu lama terdedah kepada formaldehid khususnya dari perabot di rumah mereka. Bagi pembuat polisi dan pihak kerajaan, peraturan dan tindakan tegas harus dikenakan dan diambil pada pengeluar WBP untuk mengatur dan mengendalikan pelepasan tingkat maksimum dari WBP yang dapat membahayakan pengguna dari waktu ke waktu. Semua penyelidik juga sangat digalakkan untuk menghasilkan dan mengembangkan pelekat hijau atau resin formaldehid bebas untuk digunakan sebagai pengikat alternatif dalam pembuatan WBP pada masa akan datang.

 

Rujukan:

Kim, K. W., Kim, S., Kim, H. J., & Park, J. C. (2010). Formaldehyde and TVOC emission behaviors according to finishing treatment with surface materials using 20 L chamber and FLEC. Journal of hazardous materials, 177(1-3), 90-94.

Kanazawa, A., Saito, I., Araki, A., Takeda, M., Ma, M., Saijo, Y., & Kishi, R. (2010). Association between indoor exposure to semi‐volatile organic compounds and building‐related symptoms among the occupants of residential dwellings. Indoor air, 20(1), 72-84.

Zhang, J., Song, F., Tao, J., Zhang, Z., & Shi, S. Q. (2018). Research Progress on Formaldehyde Emission of Wood-Based Panel. International Journal of Polymer Science, 2018.

Dongbin, F., Jianzhang, L., & An, M. (2006). Curing characteristics of low molar ratio urea-formaldehyde resins. Journal of Adhesion and Interface, 7(4), 45-52.

Boran, S., Usta, M., & Gümüşkaya, E. (2011). Decreasing formaldehyde emission from medium density fiberboard panels produced by adding different amine compounds to urea formaldehyde resin. International Journal of Adhesion and Adhesives, 31(7), 674-678.

Amazio, P., Avella, M., Emanuela Errico, M., Gentile, G., Balducci, F., Gnaccarini, A., ... & Belanche, M. (2011). Low formaldehyde emission particleboard panels realized through a new acrylic binder. Journal of Applied Polymer Science, 122(4), 2779-2788.

Nemli, G., & Çolakogˇlu, G. (2005). The influence of lamination technique on the properties of particleboard. Building and Environment, 40(1), 83-87.

Tarikh Input: 10/12/2020 | Kemaskini: 10/12/2020 | norfaryanti

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397691880
0397691880
0397691896
WVMIPAc:15:17