Lawatan Kedutaan Alam Sekitar Perancis Ke INTROP, UPM | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» ARTIKEL » Lawatan Kedutaan Alam Sekitar Perancis ke INTROP, UPM

Lawatan Kedutaan Alam Sekitar Perancis ke INTROP, UPM

INTROP dengan sukacitanya mengalu-alukan Duta Besar Alam Sekitar Perancis, Xavier Sticker dan delegasinya ke INTROP, UPM. Dua belas orang delegasi berada dalam misi mereka untuk mengadakan dialog dua hala mengenai minyak kelapa sawit dengan kerajaan Malaysia. INTROP mengetuai lawatan itu dan bersama-sama dengan Institut Kajian Dasar Pertanian dan Makanan (IKDPM).
Lawatan mereka juga sebagai sebahagian daripada aktiviti platform Landskap Pertanian Lestari di Asia Tenggara (SALSA). SALSA menyediakan asas latihan untuk graduan dan penyelidik untuk mengetuai penyelidikan pertanian yang mapan di rantau ini. Platform SALSA diketuai oleh empat institusi; Penyelidikan Pertanian Perancis untuk Pembangunan (CIRAD), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Montpellier (UM), dan Persatuan Institut Pengajian Tinggi Asia Tenggara (ASAIHL).
Prof. Dato 'Dr.-Ing. Ir. Renuganth Varatharajoo, Timbalan Naib Canselor (DVC) Jaringan Industri dan Komuniti menyampaikan ucapan alu-aluannya pada majlis tersebut. Penyelidik dan pelajar dari INTROP dan IKDPM menyampaikan hasil penyelidikan mengenai minyak kelapa sawit kepada para delegasi yang mencetuskan perbincangan yang berimpak.

 

 

 

 

Tarikh Input: 14/02/2018 | Kemaskini: 03/10/2019 | m_hambali

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397691880
0397691880
0397691896
WVMIPAy:15:02