Master Sains Dan Phd (Rekabentuk & Teknologi Biokomposit) | INSTITUT PERHUTANAN TROPIKA DAN PRODUK HUTAN
» SISWAZAH » PROGRAM PASCA SISWAZAH INTROP » Master Sains dan Phd (Rekabentuk & Teknologi Biokomposit)

Master Sains dan Phd (Rekabentuk & Teknologi Biokomposit)

Program penyelidikan ini bertujuan untuk menghasilkan produk biokomposit (HPB) berprestasi tinggi daripada gentian berasaskan tumbuhan menggunakan peralatan teknologi & analisis tinggi. R&D dalam HPB menjadi sangat penting, terutamanya dalam industri automotif, di mana sejumlah besar komponen kereta telah dibuat daripada gentian tumbuhan. Sejak kebelakangan ini, kedua-dua industri pertahanan dan aeroangkasa telah menunjukkan minat untuk menggunakan gentian tumbuhan sebagai komponen tanpa beban mereka melalui pembangunan teknik tenunan untuk tekstil teknikal dan proses pultrusion untuk dek trak, lantai, dan aplikasi struktur lain untuk menggantikan gentian buatan manusia seperti gentian kaca dan aramid. Penyelidikan HPB di UPM menawarkan keseluruhan rantaian nilai, bermula daripada pencirian gentian kepada pemprosesan dan pembangunan produk serta penilaian ekonomi produk.

Kemaskini:: 19/09/2022 [amallina.osman]

SXDdRAY~